Skräddarsydda visningar

Kunglig historia – stadsvandring

Vi gör en promenad runt det Kungliga slottet och i Gamla stan och berättar om spåren efter Sveriges kungliga historia från Vasa till Bernadotte.

Ca 90 minuter

I love you madly

Visning av museets utställning om Axel von Fersen och Marie Antoinette.

De var unga, vackra och kära. De hade makt och inflytande över andra, men kunde inte bestämma över sina egna liv. Vi tittar närmare på den svenske greven Hans Axel von Fersen och hans relation till en av världens mest kända kvinnor: den franska drottningen Marie Antoinette. De brev de skickade till varandra berättar om deras omöjliga kärlek. Det första långa samtalet på en maskeradbal i Paris, Axels allt tätare besök hos drottningen i Versailles och de idylliska dagarna vid lustslottet Trianon. Och sedan de turbulenta revolutionsåren, den dramatiska flykten till Varennes, Marie Antoinettes avrättning och Axels bråda död då han lynchas av en folkmassa efter kronprins Karl Augusts begravning i Stockholm. Båda föll offer för hat under orostider.

Ca 45 minuter

Kungliga vagnar

Längst ner i Livrustkammaren finns kungliga paradvagnar, slädar och bärstolar. De är rikt utsmyckade med många symboler. När användes de och av vem? Vi berättar vagnarnas historia.

Ca 45 minuter