Kalendarium

Format: 2018-08-18
F
När:
9 sep
Tid:
Kl 15
Pris:
100 kr

Bernadotterna - För Sverige hela tiden

Familjen Bernadotte har nu suttit 200 år på den svenska tronen, samtidigt har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia varit kung och drottning längre tid än några andra regenter i vår tusenåriga monarkis historia. Hur har det varit möjligt trots alla stora politiska omvälvningar? Sverige har gått från att ha varit en stark kungamakt med fyraståndsiksdag till att bli ett av världens mest demokratiska och jämlika länder, men fortfarande med en kung som statschef och nu med tio tronarvingar i kö för tronen.

Herman Lindqvist berättar om huset Bernadottes resa genom historien.

Köp din biljett på Tickster

Mer info Mindre info
F
När:
20 sep
Tid:
Kl 17.30
Pris:
100 kr

Förnuft eller känsla: adel, kärlek och äktenskap

Var det verkligen så att allianser och egendom styrde de adliga äktenskapsvalen under 1700- och 1800-talen? Med hjälp av dagböcker, brev och memoarer låter historikern Brita Planck oss komma nära en rad av tidens adliga par - och berättar om starka förälskelser och förverkligade drömmar om kärlek.

Köp din biljett på Tickster

Mer info Mindre info
E
När:
17 nov
Tid:
Pris:

Helt barockt!

Lördagen den 17 november är det dags för årets historiska dansbal i Livrustkammarens regi! Temat är en maskeradbal vid Karl XI:s hov. Det blir därmed tillfälle att stifta närmare bekantskap med den makalösa barocken! 

Inspirationen till årets baltema kommer från det värdskap som drottning Ulrika Eleonora d.ä ordnade den 3 februari 1692 i det gamla slottet Tre Kronors nordvästra torn. Det var en påkostad maskeradbal där de nittio gästerna var utklädda till resenärer från många olika länder, som möttes på ett värdshus. Den nioårige kronprins Karl (XII) var utklädd till moskovit, prinsessan Ulrika Eleonora till dalkulla och Karl XI själv föreställde en holländsk bonde.

Biljetter släpps den 24 augusti!

Danslistan kommer att enligt tidens sed innehålla branles, franska danser och engelska country dances. Balen föregås av tre förberedande dansträffar då man får möjlighet att träna på danserna och lära sig de nödvändigaste figurerna och begreppen. Alla danser kommer också instrueras under balen. Ingen tidigare dansvana krävs.

Branles innebär ringdanser, bland de franska danserna märks 1600-talets stora modedans couranten och i de engelska danserna ingår danser ur John Playfords samlingar - såväl några av de mest kända och populära danserna, som nya bekantskaper!

Mer info Mindre info