Kalendarium

Format: 2018-01-22
E
När:
25 jan
Tid:
18-19.30
Pris:
60 kr

Dansträff inför balen

Under de förberedande dansträffarna går vi igenom grunderna i 1600- och 1700-talets sällskapsdanser. Vi dansar också igenom de danser som kommer att förekomma på balerna. Biljetter säljs på Tickster.

OBS! Dansträffen äger rum på Kungliga Myntkabinettet, Slottsbacken 6.

Den första dansträffen riktar sig särskilt till dig som är ny till denna form av dans - men givetvis är alla varmt välkomna. Vi börjar från början och går igenom grundsteg, olika uppställningsformer och grundläggande begrepp som progression.

Mer info Mindre info
Dynastin Holstein-Gottorp E
När:
25 jan
Tid:
17.30
Pris:
200-250 kr OBS! Slutsålt

Livrustkammarens Vänner: Dynastin Holstein-Gottorp

Slutsålt!

Mårten Hougström, ledmot i styrelsen för Livrustkammarens Vänner, berättar om den dynasti som regerade Sverige från 1751 till 1818 genom kungarna Adolf Fredrik, Gustaf III, Gustaf IV Adolf och Karl XIII och om deras drottningar Lovisa Ulrika, Sofia Magdalena, Fredrika och Hedvig Elisabet Charlotta. Efter föredraget bjuds på lättare förtäring och ett glas vin i Stensalen.
 

Anmälan sker genom att senast 17/1 2018 betala deltagaravgiften till Livrustkammarens Vänners plusgiro 27 600-6. Märk betalningen 25/01.

Deltagaravgift
200 kr för medlemmar
250 för icke medlemmar

Om du inte redan är medlem kan du lösa ett medlemskap för 2018 samtidigt som du betalar deltagaravgiften. Medlemsavgiften är 200 kr för enskild, 350 kr för par/familj och 125 kr för studerande. Vid eventuella frågor kan du skicka ett meddelande till lrkvanner@gmail.com

Mer info Mindre info
Bild på förgylld vagn T
När:
1 feb
Tid:
17.30
Pris:
60 kr

Kungliga lyxåk

Intendent Sofia Nestor och konservator Ann-Cathrin Rothlind berättar om det sena 1600-talets och 1700-talets förgyllda kungliga praktvagnar, deras funktion som statusobjekt och roll i kungliga ceremonier.

Biljetter köps i Livrustkammarens kassa innan visning.

Den s.k. Kröningsvagnen i Livrustkammaren är den mest påkostade kaross som byggdes i Europa i slutet av 1600-talet och en av de äldsta bevarade franska praktkarosserna i världen. Vi diskuterar vagnarnas vård och bevarande då och nu och tar också en titt under ytan på förändringar som uppdagats i samband med bl.a. konservering.

Mer info Mindre info
E
När:
1 feb
Tid:
18.00-19.30
Pris:
60 kr

Dansträff inför balen

Under de förberedande dansträffarna går vi igenom grunderna i 1600- och 1700-talets sällskapsdanser. Vi börjar från början och går igenom grundsteg, olika uppställningsformer och grundläggande begrepp som progression. Vi dansar också igenom de danser som kommer att förekomma på balerna. Biljetter säljs via Tickster. 

Mer info Mindre info
E
När:
3 feb
Tid:
17.30
Pris:

Bal: ”En Masque” – SLUTSÅLD

Historisk dansbal

Mer info Mindre info
B
När:
3 feb
Tid:
13.00-15.00
Pris:
20 kr

Klä dig som Sveriges tuffaste prinsessa

Hur känns det att vara klädd som en prinsessa på 1600-talet? Ta chansen och prova en kopia av Drottning Kristinas prinsessklänning. Pris 20 kr. Gratis för Riddarklubbens medlemmar.

Mer info Mindre info
Målning av familjen Habsburg F
När:
8 feb
Tid:
17.30
Pris:
100 kr

Familjen Habsburg- Maria Theresia och Marie Antoinette

Familjen Habsburg var en av Europas ledande släkter under mer än 600 år och flera av deras medlemmar kom att prägla den Europeiska historien på olika sätt. En av de mest kända Habsburgarna var Maria Theresia, som levde under 1700-talets mitt.

Biljetter via Tickster.

Det var hennes man som var den krönte kejsaren, men Maria Theresia styrde riket och hon födde 16 barn. Den yngsta dottern fick namnet Maria Antonia och det var hon som gifte sig med den franske kronprinsen 1770. Under tio år, fram till Maria Theresias död 1780, brevväxlade mor och dotter. Historikern Jenny Öhman berättar om dessa brev, som  ger en intressant bild av förhållandet mellan Maria Theresia i Wien och Maria Antonia i Paris.
 

Mer info Mindre info
T
När:
8 feb
Tid:
19.00
Pris:
60 kr

Temavisning: I love you madly

Visning av museets nya utställning om Axel von Fersen och Marie Antoinette. 

Biljetter köps i Livrustkammarens kassa innan visning.

De var unga, vackra och kära. De tillhörde samhällseliten och solade sig i glansen från det kungliga hovet. De hade allt, men kunde inte få varandra. De hade makt och inflytande över andra, men kunde inte bestämma över sina egna liv. I utställningen I love You madly tittar vi närmare på den vackre svenske greven Hans Axel von Fersen och hans relation till en av världens mest kända kvinnor, den franska drottningen Marie-Antoinette, genom deras bevarade brev.

 

Mer info Mindre info
E
När:
15 feb
Tid:
17.30
Pris:
350 kr. 300 kr för medlemmar i Livrustkammarens vänner

Exklusiv visning av Ordenssalarna

Vad är egentligen en orden? Hur ser de svensla ordnarna ut? Vem kan få en svensk orden? Svenska ordnar har funnits i hundratals år och på Kungliga Slottet har ordnarna helt egna rum som alla berättar en historia. I ett unikt tillfälle när Livrustkammarens Vänner får komma in på Slottet efter stägningsdags berättar ordensintendent Tom Bergroth om ordnarnas historia, andvändning och framtid. Visningen avslutas med lättare förtäring inklusive ett glas vin och frågestund i Livrustkammarens lokaler.

Anmälan sker genom att senast 8/2 2018 betala deltagaravgiften till Plusgiro 27 600-6, betalningsmottagare Livrustkammarens Vänner. Märk betalningen 15/2. Samling Västra valvet 17.20. Observera att platsantalet är begränsat.

Deltagaravgift
300 kr för medlemmar
350 för icke medlemmar

Om du inte redan är medlem kan du lösa ett medlemskap för 2018 samtidigt som du betalar deltagaravgiften. Medlemsavgiften är 200 kr för enskild, 350 kr för par/familj och 125 kr för studerande. Vid eventuella frågor kan du skicka ett meddelande till lrkvanner@gmail.com

Mer info Mindre info
E
När:
15 feb
Tid:
18.00
Pris:
100 kr

Singelkväll för historienördar

Axel von Fersens charmkurs: “Jag såg på damerna och visste, att jag kunde ha en fullständig framgång, om jag bara ville.” Axel von Fersens liv är fyllt av makalösa äventyr. I Frankrike får han självaste drottningen på fall, i Amerika blir han tolk åt General Washington. Vill du bli likadan? Axel von Fersens charmkurs är en humoristisk afton med Caroline Donath.

Köp din biljett på Tickster.

Du får ta del av Axels tips och tekniker för framgång under denna kväll, som lika mycket är en show som charmkurs. Caroline tar dig lekfullt och varsamt med på en resa. Du får lära dig att uppvakta. Caroline har själv spelat Axel många gånger i succémonologen “Jag är Axel von Fersen!”, och är expert på Axels charm.

Tanken är att du ska få praktiska och opraktiska kompetenser för vardagen, direkt från 1700-talet. Kärlekens spel är tidlöst.

Charmkursen är för kvällen speciellt anpassad för singlar eller för den som kommit ändå, utan att vara det.

Vi inleder kvällen med mingel i Stensalen.

“Riktigt roligt.. njuter av att tillbringa en afton i Donath/von Fersens storslagna sällskap.” DN, om Carolines förra föreställning Jag är Axel von Fersen

“Var på teatern, det var tarvligt som vanligt.” Axel von Fersen

FAQ

KOMMER AXEL ATT VARA DÄR?
Axels ande finns med på plats, allt för att få dig fullfjädrad i finess. Han röst är mörk och sammetslen. Caroline, som också är nyexad röstcoach, kan lära dig hur man gör.

JAG KÄNNER LÄNGTAN EFTER FRAMGÅNG. KAN AXEL HJÄLPA MIG?
Ja, det kan han.

Caroline Donath är skådespelerska, dramatiker, litteraturvetare och logonom (röstcoach). Hennes största succé "Jag är Axel von Fersen!” har spelats på bl.a. Södra Teatern, Riddarhuset, Riksteatern, Drottningholms slottsteater och har även turnérat i Sverige på bl.a. Löfstad och Mälsåkers slott, på det senare tillsammans med Herman Lindqvist. Hon är specialiserad på olika röster och på att använda sig av ett autentiskt historiskt material.

Mer info Mindre info