Kalendarium

Format: 2018-09-23
B
När:
23 sep
Tid:
15–17.30
Pris:
40 kr för medlemmar i Riddarklubben. 60 kr för icke medlemmar. Barn under 3 gratis. Biljetter kan köpas i Livrustkammarens butik, www.tickster.se, på plats vid Stadshuset 23/9 från kl 14.30. Obs! Vid Stadshuset endast kontant betalning.

Riddarklubbens stora maskerad

Det är dags igen! Årets stora fest! Varje höst fyller vi Stadshuset med massor av spännande skoj. Alla sätter på sig finaste riddarrustning eller prinsessklänning. Det blir stor dräktparad nedför trapporna till Blå Hallen!

Pris: 40 kr för Riddarklubbens medlemmar, 60 kr för icke-medlemmar.

Köp dina biljetter på Tickster.

Biljetter kan också köpas från 1/9 i Livrustkammarens butik samt på plats vid Stadshuset 23/9 från kl 14.30. Obs! Vid Stadshuset endast kontant betalning.

Gycklargruppen Hyckel och musikanterna från Kalabalik underhåller. Dansa med Pied en Lair. Du kan bland annat prova att smida, sminka dig, testa svärd eller prova rustning och prinsessklänning. Drottning Malin och
Hertig Jonas är på plats för att dubba alla riddare och prinsessor.

 

Mer info Mindre info
BV
När:
26 sep
Tid:
Kl 10.30
Pris:
60 kr

Visning i barnvagnstakt: I love you madly

De var unga, vackra och kära. De hade allt, men kunde inte få varandra. I utställningen I love You madly tittar vi närmare på den vackre svenske greven Hans Axel von Fersen och hans relation till en av världens mest kända kvinnor, den franska drottningen Marie-Antoinette, genom deras bevarade brev.

Förbokas på lrk.bokning@lsh.se eller 08-402 30 30, kl 9-12, vardagar. Föranmälan krävs. Begränsat antal platser.

Mer info Mindre info
T
När:
27 sep
Tid:
Kl 17.30
Pris:
60 kr

Specialvisning: Under ytan på de kungliga vagnarna

Intendent Sofia Nestor och konservator Ann-Cathrin Rothlind berättar om det sena 1600-talets och 1700-talets förgyllda kungliga praktvagnar, deras funktion som statusobjekt och roll i kungliga ceremonier. Den s.k. Kröningsvagnen i Livrustkammaren är den mest påkostade kaross som byggdes i Europa i slutet av 1600-talet och en av de äldsta bevarade franska praktkarosserna i världen. Vi diskuterar vagnarnas vård och bevarande då och nu och tar också en titt under ytan på förändringar som uppdagats i samband med bl.a. konservering.

Biljetter köps i kassan innan visning. Begränsat antal platser.

Mer info Mindre info
F
När:
4 okt
Tid:
17.30
Pris:
100 kr

Föredrag: Fest, spektakel och hovbaler

Vardagen vid de kungliga hoven tedde sig ofta enformig och trist. Festligheter var därför ett välkommet inslag i hovlivet med allt från pjäser och baletter till baler och värdskap som slutade först på morgonkvisten. Intendent Monica Sargren berättar om 1600-talets förlustelser vid de kungliga hoven.

Köp din biljett på Tickster

Mer info Mindre info
E
När:
11 okt
Tid:
KL. 18-19.45
Pris:
Gratis

Språkcafé med visning i museet

Träna att tala svenska, fika (till självkostnadspris) och umgås med nya vänner! Vi börjar med en visning i museet, tema utställningen I love you madly, och fortsätter sedan med fika och samtal.

Språkcafét är gratis och är ett samarbete med Internationella bekantskaper. För mer information

Mer info Mindre info
Sminka dig som på 1700-talet B
När:
13 okt
Tid:
13–15
Pris:
Gratis för Riddarklubbens medlemmar, övriga 20 kr.

Sminka dig som på 1700-talet

Med vita ansikten och röda kinder visade kungligheterna sin status förr i tiden. Testa att sminka dig som en prins eller prinsessa.

 

Mer info Mindre info
T
När:
13 okt
Tid:
15.00
Pris:
60 kr

Temavisning: I love you madly

Visning av utställningen om Axel von Fersen och Marie Antoinette. De var unga, vackra och kära. De tillhörde samhällseliten och solade sig i glansen från det kungliga hovet. De hade allt, men kunde inte få varandra. De hade makt och inflytande över andra, men kunde inte bestämma över sina egna liv. I utställningen I love You madly tittar vi närmare på den vackre svenske greven Hans Axel von Fersen och hans relation till en av världens mest kända kvinnor, den franska drottningen Marie-Antoinette, genom deras bevarade brev.

Biljetter köps i Livrustkammarens kassa innan visning.

Mer info Mindre info
E
När:
18 okt
Tid:
18
Pris:
100 kr

Singelkväll för historienördar: Storpolitik och hovskvaller

Prinsessan Hedvig Elisabet Charlotta (1759-1818) var bara 15 år gammal när hon gifte sig med sin tio år äldre kusin, Gustav III:s bror hertig Karl (sedermera Karl XIII). I sin dagbok skildrar hon människor i maktens centrum. Till år 1800 hade hennes dagbok formen av ett brev som hon skrev varje månad till sin väninna Sofie Piper, född von Fersen och syster till Axel von Fersen. Intendent Anja Kujala berättar om hur Hedvig Elisabet Charlotta såg på greve von Fersens vistelse i Paris och den roll han spelade vid kung Ludvig XVI:s och drottning Marie Antoinettes flykt. Och hur var det nu egentligen...att Hedvig Elisabet Charlotta var intresserad av Axel von Fersen ...

Köp din biljett på Tickster

I 42 år förde Hedvig Elisabet Charlotta en kommenterande dagbok. Kungar, ministrar och ambassadörer passerar revy när hon skildrar människor i sin närmaste omgivning, som också är maktens centrum. Hovskvaller, kärleksaffärer och maktspel saknas inte.

Är du historieintresserad och vill träffa nya människor med samma intressen? Nu har du chansen att lära känna likasinnade under höstens singelkvällar. Vi börjar med ett föredrag och fortsätter med mingel i Stensalen.

Mer info Mindre info
E
När:
20 okt
Tid:
Kl 11-17
Pris:

Temadag: Kungliga hästar och vagnar

En temadag för hela familjen i samarbete med Hovstallet där vi tittar närmare på kungliga vagnar och hästar, både historiska och såna som fortfarande används idag.

Föredrag, specialvisningar, käpphästkapplöpning för de yngsta.

Program publiceras senare.

Mer info Mindre info
BV
När:
24 okt
Tid:
10.30
Pris:

Visning i barnvagnstakt: kungliga lyxåk

Lär dig mer om det sena 1600-talets och 1700-talets förgyllda praktvagnar, deras funktion som statusobjekt och roll i kungliga ceremonier.  

Förbokas på lrk.bokning@lsh.se eller 08-402 30 30, kl 9-12, vardagar. Föranmälan krävs. Begränsat antal platser.

Mer info Mindre info