Basutställningen

Sveriges kungliga historia

Under nära femhundra år har föremål som ägts av svenska regenter och andra medlemmar av kungahuset bevarats i Livrustkammaren och bildat en växande samling av minnen från de olika dynastierna, generation efter generation. Många av dessa föremål fungerar som fantasieggande illustrationer till kända händelser i svensk historia.

Bland föremålen kan du bland annat hitta den dräkt Gustav III bar på den ödesdigra maskeradbalen 1792, Karl XII:s lerbestänkta uniform från Frediksten 1718, samt de blodiga skjortorna och älghudskyllret som Gustav II Adolf bar i slaget vid Lützen 1632.

Huvudparten av Livrustkammarens rika samlingar återspeglar officiella tillfällen såsom statsceremonier, bröllop, kröningar och begravningar genom föremål som praktfulla ceremonivagnar, rustningar och vapen. Även kungliga barns kläder och leksaker finns utställda.

Den nuvarande basutställningen skapades 1978 och har sedan dess setts av miljontals besökare. Under 2018 bygger vi om vår basutställning för att göra museet mer tillgängligt men också för att få en möjlighet att ta hand om våra föremål. 2019 öppnar vi den nya utställningen.

Nyfiken på våra föremål? Här kan du se hur basutställningen sett ut 1978-2017 »

Bild på målat vapen