I love you madly

Utställningen visas i vagnhallen. Fri entré!

27 oktober 2017  6 januari 2019

 

 

”Hela Versailles talar bara om en viss greve von Fersen som kom till hovet iklädd svenska uniformen, vilken drottningen betraktade mycket ingående”.

Axel von Fersen gjorde succé när han kom till Paris år 1778. Och snart började ryktena löpa genom stadens societet: Drottning Marie Antoinette har en affär med den svenska greven och officeren!

Han föddes i Stockholm i mitten av 1700-talet i en av de mest framstående och förnämaste familjerna i Sverige. Redan som fjortonåring gjorde han sin första grand tour utomlands, som bland annat gick till Tyskland och Italien. Han tillbringade många år i Frankrike men hann också med att spela en roll i det amerikanska frihetskriget. Senare fick han en hög position i den svenska inrikespolitiken.

Marie Antoinette föddes som prinsessa i Österrike. Vid femton års ålder giftes hon bort med den franska kronprinsen och levde sedan större delen av sitt liv i och i närheten av slottet Versailles.

Utställningen I love you madly tittar närmare på den vackre svenske greven Hans Axel von Fersen och hans relation till en av världens mest kända kvinnor, den franska drottningen Marie-Antoinette. Deras bevarade brev berättar om en stark och passionerad men omöjlig kärleksrelation:

”Jag ska avsluta, men först vill jag tala om för er, min allrakäraste vän, att jag älskar er till vansinne och jag upphör aldrig att avguda er ens för ett ögonblick”, så skrev Marie Antoinette till Axel. 

Under fyra turbulenta revolutionsår befann sig Axel von Fersen mitt i den europeiska historiens mest omskrivna och omvälvande händelser. Så länge det var möjligt stannade greven i närheten av sin älskade drottning. Han deltog också i ett misslyckat fritagningsförsök. När Marie Antoinette till slut fördes till giljotinen bar hon ett enda smycke, en ring som hon fått av Axel von Fersen. Den bar inskriptionen ”Tutto a te mi guida” − Allt för mig närmare dig.

Tre decennier senare blev han själv misshandlad till döds utanför Riddarhuset i Stockholm.

Glasbit från den vagn Axel von Fersen satt i när han blev ihjälslagen år 1810. Glasbiten ingår numera i Upplandsmuseets samlingar och ställs ut för första gången någonsin.

I love you madly öppnar i Livrustkammarens vagnhall den 27 oktober 2017. I denna utställning samarbetar vi med Independent Kostym.